Σαρδέλες γεμιστές με
σκόρδο και μαϊντανό από τη Μυτιλήνη
Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγής
Συστατικά και τρόπος
παρασκευής συνταγή
1.
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες αφαιρώντας το κεφάλι και τα
εντόσθια.
2.
Tις τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν
πασπαλισμένες με λίγο χοντρό αλάτι.
3.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί, (φυλάμε
λίγα ψίχουλα για να τις πασπαλίσουμε πριν το ψήσιμο), εκτός από το κρασί, το
αλάτι και το πιπέρι.
4.
Βάζουμε από μία μικρή κουταλιά γέμισης σε κάθε σαρδέλα και τις
τοποθετούμε με τη σειρά σε ταψάκι στριμωχτά.
5.
Περιχύνουμε με το κρασί, με τα υπόλοιπα ψίχουλα αλατοπιπερώνουμε
και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.
Διάρκεια: 35 λεπτά
·
1 κιλό 200 γρ. σαρδέλες
·
2 κουταλιές χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση:
·
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
·
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
·
½ φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί (μόνο την ψίχα)
·
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
·
1 πιπερίτσα καυτερή
·
1 λεμόνι (το ξύσμα και τον χυμό του)
·
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
·
αλάτι, πιπέρι
Σαρδέλες µε κολοκυθάκια πλακί
Υλικά για 4-6 άτοµα
1 κιλό σαρδέλες
3 ντομάτες µεγάλες ώριμες
½ κιλό κολοκυθάκια φρέσκα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκοµµένος
3 σκελίδες σκόρδο
κοµµένες σε φετάκια
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. λευκό κρασί ή 1 ποτηράκι ούζο
1 κ.σ. ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Εκτέλεση
Προθερµαίνουµε
το φούρνο στους 170οC. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από εντόσθια και λέπια.
Αφαιρούµε κεφάλι και κόκαλο µε µία κίνηση, πλένουµε καλά και αφήνουµε να
στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Βγάζουµε τους σπόρους, τρίβουµε τις ντοµάτες στο
χοντρό τρίφτη και πετάµε τη φλούδα. Πλένουµε και κόβουµε τα κολοκυθάκια σε
λεπτές, κατά µήκος, φέτες. Αλείφουµε ένα ταψί µε το µισό ελαιόλαδο, αραδιάζουµε
µέσα τα κολοκυθάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, και αλατίζουµε. Στρώνουµε από πάνω
τις σαρδέλες, περιχύνουµε µε την τριµµένη ντοµάτα και κρασί ή ούζο και
πασπαλίζουµε µε αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι και µαϊντανό. Προσθέτουµε σκόρδο και το
υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουµε στο φούρνο, 20΄-25΄ περίπου.
Οι παλιές Μυτιληνιές χρησιµοποιούσαν
µπόλικο µαϊντανό σε όλες τις συνταγές τους. Στη συγκεκριµένη, µπορούµε να
προσθέσουµε και φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό, που αναδεικνύει εξαιρετικά το
πιάτο.
ε καλά και αφήνουµε να
στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Βγάζουµε τους σπόρους, τρίβουµε τις ντοµάτες στο
χοντρό τρίφτη και πετάµε τη φλούδα. Πλένουµε και κόβουµε τα κολοκυθάκια σε
λεπτές, κατά µήκος, φέτες. Αλείφουµε ένα ταψί µε το µισό ελαιόλαδο, αραδιάζουµε
µέσα τα κολοκυθάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, και αλατίζουµε. Στρώνουµε από πάνω
τις σαρδέλες, περιχύνουµε µε την τριµµένη ντοµάτα και κρασί ή ούζο και
πασπαλίζουµε µε αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι και µαϊντανό. Προσθέτουµε σκόρδο και το
υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουµε στο φούρνο, 20΄-25΄ περίπου.
Οι παλιές Μυτιληνιές χρησιµοποιούσαν
µπόλικο µαϊντανό σε όλες τις συνταγές τους. Στη συγκεκριµένη, µπορούµε να
προσθέσουµε και φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό, που αναδεικνύει εξαιρετικά το
πιάτο.
Ψάρι
στο φούρνο με λαχανικά
1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ,
όπως απαιτεί η συνταγή. Στη συνέχεια καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και τα βράγχια
και πλένουμε πολύ καλά την κοιλιά του. 2.
Σε μακρόστενο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια. Τοποθετούμε το ψάρι πάνω
στο στρώμα των λαχανικών και το καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας.
Αλατοπιπερώνουμε. Μπήγουμε στα υλικά το θυμάρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. 3. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους
200οC, στις αντιστάσεις, για 40΄. Ξεσκεπάζουμε και
συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15΄.μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 60
λεπτά
Υλικά
·
1
ολόκληρο ψάρι, περίπου 1½
κιλό, καθαρισμένο (φαγκρί, συναγρίδα, σκορπίνα κ.λπ.)
·
3
κλωνάρια σέλερι κομμένα σε
καρέ
·
3
ξερά κρεμμύδια κομμένα σε
καρέ
·
3 ντομάτες κομμένες σε καρέ
·
3 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
·
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
·
2
κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή
φρέσκια ρίγανη
·
1/2
φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
·
Αλάτι
·
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΑΛΕΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30’
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15’
ΥΛΙΚΑ
(ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ)
Ι 1 κιλό γαλέος,
κοµµένος σε φέτες
Ι 1 κούπα αλεύρι
Ι αλάτι, μαύρο πιπέρι
φρεσκοτριµµένο
Ι λάδι για τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:
Ι ½ κιλό πατάτες
Ι 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Ι ½ φλιτζάνι
ελαιόλαδο
Ι χυμός από
1 λεμόνι
Ι 3 κουταλιές γάλα
Ι αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνετε, αλευρώνετε και τηγανίζετε τον γαλέο, μέχρι
να ροδίσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:
Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις πολτοποιείτε.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα οµοιόµορφο µίγµα. Συνοδεύετε
τον γαλέο µε τη σκορδαλιά και σερβίρετε
TIP: Καθορίζετε την ποσότητα του σκόρδου στη σκορδαλιά ανάλογα µε τις προτιμήσεις
σας.
Πασίγνωστη
σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, η σαρδέλα Καλλονής ή παπαλίνα, που διακρίνεται
από το μικρό της μέγεθος και τη μοναδική γεύση, έχει καταγραφεί στις μαρτυρίες
περιηγητών που πέρασαν στο παρελθόν από το νησί. Αποτελεί ένα θρεπτικότατο και
γευστικότατο έδεσμα, ψητή ή τηγανητή, αλλά και τον ιδανικότερο ουζομεζέ όταν
παστωθεί.
Οι
παστές σαρδέλες επεξεργάζονται και τυποποιούνται με καθαρά αγνό, παραδοσιακό
τρόπο, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό
στις κλιματολογικές συνθήκες και στο πλαγκτόν που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή,
ιδιαίτερα στους δυο κόλπους του νησιού, της Γέρας και της Καλλονής. Η τροποιητική
διαδικασία στις βιοτεχνίες επεξεργασίας και τυποποίησης ψαριών λειτουργούν,
γίνεται με καθαρά εμπειρικό τρόπο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ενώ
βελτιώνεται με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων και φυσικά με την πολυετή πείρα.
Ειδικότερα
για τις σαρδέλες πρέπει να γνωρίζουμε ότι περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής
αξίας και αποτελούν βασική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Έτσι, εκτός από τη γευστική
απόλαυση, η σαρδέλα μας προσφέρει και σημαντικές θρεπτικές και θεραπευτικές
ιδιότητες.
γευστική
απόλαυση, η σαρδέλα μας προσφέρει και σημαντικές θρεπτικές και θεραπευτικές
ιδιότητες.
Σαρδέλες παστές σε
λάδι
Βάζουμε στο κόσκινο 1
στρώση καλή αλάτι, μετά τις σαρδέλες, ψεκάζουμε νερό εναλλάξ με το αλάτι και
συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι σαρδέλες. Σκεπάζουμε στο τέλος καλά με
αλάτι, βάζουμε 1 πιάτο και το βάρος από πάνω. Το διατηρούμε στο ψυγείο
για ή 1-2 μέρες, ανάλογα με το πώς θέλουμε τις σαρδέλες. Όταν παστωθούν,
κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τα εντόσθια και την πέτσα με τη μύτη ενός μαχαιριού
ξεκινώντας από την ουρά για να βγει πιο γρήγορα και τις βάζουμε στο ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε προσθέτουμε διάφορα μυρωδικά (π.χ πιπερίτσα καυτερή).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου